Hoe lang moet een led-lampje meegaan?

Een van de grootste voordelen van LED-verlichtingsarmaturen, is hun langere levensduur. Terwijl gloeilampen werden gebouwd om ongeveer 1.000 uur mee te gaan, zijn de meest duurzame LED-verlichtingsarmaturen getest om maar liefst 100.000 uur mee te gaan. LED-lampen hoeven gemiddeld 20 jaar niet te worden vervangen. De realiteit is dat de levensduur van een LED-lamp doorgaans binnen een bereik van ongeveer 4 tot 6 jaar zal vallen.

Een LED-lamp kan bijvoorbeeld 10 jaar meegaan, maar het kan maar 8 jaar meegaan als het vaak buiten wordt gebruikt bij extreem hoge temperaturen, of het kan 12 jaar meegaan als het licht op kamertemperatuur wordt bewaard en zelden wordt gebruikt. Er moet echter ook worden opgemerkt dat zelfs als een LED-lamp de door de fabrikant aangegeven levensduur bereikt, het licht lichtverval zal ervaren, wat de lichtopbrengst van de LED in de loop van de tijd vermindert. LED-lampen hebben nu een gemiddelde levensduur van maximaal 50.000 uur. Hier zijn nog een paar redenen waarom u vandaag in LED-lampen zou moeten investeren.

De levensduur van LED-lampen in de meest voorkomende vorm is ongeveer 25.000 uur, wat overeenkomt met ongeveer elf jaar. Ze gaan echter niet zo lang mee als speciale led-verlichting waarin deze bron is ingebouwd en de realiteit is dat veel LED's niet zo lang meegaan als beloofd. De werkelijke lichtbron in elke LED-lamp is de LED zelf. Een LED (light emitting diode) is een halfgeleiderlichtbron.

Met de huidige productieprocessen kunnen LED's worden vervaardigd met een levensduur van 100.000 uur en meer. Deze garanties zijn enigszins nuttig, maar ze dekken over het algemeen alleen de kosten van het vervangen van het specifieke LED-licht, dus het falen van een enkele LED-lamp is misschien niet de moeite waard om door de nodige hoepels te springen om een garantieclaim in te dienen. Wanneer fabrikanten van LED-lampen het aantal uren bedenken dat een LED-lamp meegaat, omvat dat aantal eigenlijk een beetje tijd waarin de lamp langzaam verslechtert. Een LED-lampje dat batterijen gebruikt, kan vrij lang meegaan, afhankelijk van de gebruikte batterij en het stroomverbruik.

In feite is de enige echte manier voor een fabrikant van LED-lampen om de exacte levensduur van elke lamp te kennen, ongeacht het gebruik, geplande veroudering. We zijn hier om de technische details achter deze onnauwkeurigheden begrijpelijk te maken, zodat u effectief het risico kunt vermijden dat u hoog en droog wordt achtergelaten met vroege storingen of slechte lichtkwaliteit van LED's. Veel factoren kunnen de werkelijke levensduur van de LED beïnvloeden, waaronder intense hitte, een hoge gebruiksfrequentie en het gebruik van het LED-licht op een hogere stroom dan bedoeld. Een groot verschil tussen LED-lampen en gloeilampen is dat LED-lampen niet zomaar opbranden en stoppen met werken zodra ze het einde van hun levensduur hebben bereikt.

Een koellichaam is een onderdeel dat vaak wordt gebruikt in elektrische apparaten, zoals computers, mobiele telefoons en LED-lampen om overtollige warmte te absorberen en te verspreiden, waardoor de interne componenten en circuits van het apparaat worden gekoeld. Het gebied, de toepassing, de stroom, de temperatuur, de gebruiksfrequentie en zelfs de manier waarop een LED-lamp wordt gebruikt, kunnen de levensduur van de lamp beïnvloeden, dus hoewel fabrikanten vaak een geschatte levensduur op de verpakking geven, moet dit niet als de exacte meting worden beschouwd. Met andere woorden, L70 van 30.000 uur betekent dat de geteste LED's 70% van de initiële lichtopbrengst produceren na 30.000 uur. Dit verkort de levensduur van de lamp, maar het kan er ook voor zorgen dat de lamp en het LED-circuit oververhit raken en doorbranden.

De levensduur van LED's moet anders worden gemeten dan oudere lichtbronnen, omdat de technologie zo veel anders is dan alles wat we ooit hebben gezien. Hoewel LED-lampen een veel langere levensduur hebben dan gloeilampen, is het nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat de meeste binnenverlichting uit is als u naar bed gaat, of dat buitenverlichting's ochtends wordt uitgeschakeld. Wanneer een LED-lamp wordt gebruikt met een te lage elektrische stroom, heeft de LED niet genoeg energie om de verwachte lichtopbrengst te produceren.